L’IRP inicia els treballs de restauració en el Panteó núm. 11 del cementeri de Castelló

Un equip d’investigadors de l’IRP, a proposta de l’Ajuntament de Castelló, inicia els treballs en el panteó núm. 11 del cementeri de San José per a determinar quines deterioracions presenta i poder realitzar una proposta de restauració.

Aquest Panteó datat a mitjan segle XIX suposa un dels conjunts funeraris més importants a nivell patrimonial del cementeri de Castelló. La construcció es troba en l’actualitat en un estat de conservació ruïnós i els treballs inicials previstos per l’IRP suposaran uns valuosos estudis previs que concretaran tant el diagnòstic de patologies presents, com una proposta d’intervenció.

El Panteó era propietat de Teresa Vidal i Jover, la qual va sol·licitar el terreny per a construir: “un panteó oratori dedicat al seu estimat emmanille Sr. Ramón Peres i Rovira.” El permís se li va concedir el 7 de desembre de 1866. El panteó, d’estil neogòtic, està envoltat per un reixat de ferro deliciosament treballat, la qual presenta una porta d’accés a un espai on es troba, en el sòl, la llosa que cobreix les restes funeràries.

En tres de les parets exteriors del panteó s’aprecien escrits els noms d’algunes de les persones que en ell descansen. També es poden veure algunes al·legories esculpides en les parets, com, per exemple, unes torxes boca avall (símbol de la mort), o diverses corones (símbol del triomf de la vida sobre la mort, o també, record permanent). L’interior disposa d’un xicotet altar i dos banquets laterals on poder asseure’s.